Tro ikke alt du hører..

”Tro ikke alt du hører, og si ikke alt du vet. Da sparer du mange bører, på sinn og samvittighet”. 

Som mindre lærer vi at vi ikke skal tro på alt vi blir fortalt. En nyttig lekse man kan ta med seg livet ut. Enten om du kan bruke den i forhold til sladder og informasjon du har hørt i skolegården, på en arbeidsplass eller i forhold til noe du har lest på internett. Ingenting er sant, før du vet at kilden troverdig. Sånn pleier i hvert fall jeg å tenke, men jeg har og blitt lurt.

2

Forskning.no hadde 23. Mars et oppslag om at mange brukere forholder seg svært lite kildekritisk til ting de leser på sosiale medier, du kan lese hele artikkelen her. I oppslaget oppfordrer journalist Niels Edrup alle til å forholde seg kildekritisk til sosiale medier, med historier om hvordan det tidligere har gått galt når folk stolte blindt på det de leste. Han skriver om at sosiale medier har blitt en arena for utgivelse og innhenting av informasjon, og at vi som aktive samfunnsborgere må være forsiktig. Delekulturen på sosiale medier som twitter og facebook, har den siste tiden bare blitt større. Men om man forholder seg til all kunnskap man finner på nett, som om den allerede har blitt kryssjekket av eksperter eller journalister, tar man kraftig feil. Fra tid til annen dukker det eksempelvis opp et bilde av en savnet person på news-feeden din, med en rørende tekst, og et ønske om at du skal dele bilde. En slik situasjon ender ofte med at mange deler. Du som deler føler kanskje at du gjør noe, hjelper noen, men uten helt å tenke på konsekvensene av det. For det finnes kriminelle som oppretter slike innlegg, med en skjult agenda, og da gjør en kanskje vondt verre ved å være med på å dele. Men hadde du gitt saken litt ekstra oppmerksomhet, og ikke bare ditt ”del” ville du kanskje raskt oppdaget at det var ugler i mosen.

Et tips vil derfor være å alltid være kritisk til informasjon du finner på internett og sosiale medier. Ofte skal det ikke mer til en litt ekstra oppmerksomhet for å skjønne at ting ikke alltid er som de ser ut. Og i mange tilfeller er det enkelt og verifisere informasjonen som skrives på nett. Let etter kilden, er den troverdig? Er nettstedet informasjonen er publisert på troverdig? Det handler om å bruke hodet, og sunn fornuft. Også når det kommer til pop-up annonser, email, betaling på nett og mennesker du ikke kjenner som kontakter deg på sosiale medier. Dobbeltsjekk alt. Pass godt på passordene dine, og ha mange av de. En kan aldri være for forsiktig.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s